اصطلاحات
معمول در
چاپ کتاب
آشنائی با
قطع کتب و
اصطلاحات آن
آموزش
صفحه آرایی
کتاب
آموزش
طراحی
جلد کتاب
آموزش
صحافی
گالینگور

آموزش مقدماتی طراحی جلد

اولین قدم: ابعاد پشت و روی جلد چیست؟
قطع کتاب چیست؟ در بخش آشنائی با قطع کتب و اصطلاحات آن قطع‌ها توضیح داده شده است. ابعاد نهایی کتاب نشان دهنده سایز پشت و روی جلد در فایل جلد پس از برش است. برای مثال برای قطع وزیری 17 در 24 سایز نهایی هر سمت جلد 170 در 240 میلیمتر است. اما جلد باید از بالا و پایین و جلوی کتاب برش بخورد. برش از هر طرف را 5 میلیمتر در نظر میگیریم. پس ابعاد جلد در طراحی 175 در 250 میلیمتر خواهد بود.

نکته مهم: در نظر داشته باشید حاشیه امن جلد که نباید بریده شود همان 170 در 240 میلیمتر است. افزودن 5 میلیمتر به 3 سمت برای این است که برش کتاب در رنگ انجام شود و لبه کتاب سفید نماند، چون در زمان برش دقت دستگاه‌های برش آنقدر زیاد نیست که دقیقا لبه رنگ را ببرد. علاوه بر این در زمان صحافی ممکن است
جلد تا 1 میلیمتر جابجا شود.

دومین قدم: محاسبه عرض عطف
کتاب چند صفحه است و کاغذی که برای چاپ می‌شود چند گرمی است؟  منظور از تعداد صفحه تعداد صفحه فایل پی دی اف است نه شماره صفحه ها، چون شماره‌گذاری صفحات برخی کتابها  از اولین صفحه شروع نمی‌شود.

اگر کاغذ 70 گرمی است:
عرض عطف کتاب به میلیمتر = (تعداد صفحه) ضربدر (9) تقسیم بر (200)


اگر کاغذ 80 گرمی است:
عرض عطف کتاب به میلیمتر = (تعداد صفحه) ضربدر (10) تقسیم بر (200)

عدد حاصله را با یک رقم اعشار رند کنید. برای مثال 246 صفحه با کاغذ 70 گرمی عطف 11.07 میلیمتر می شود که 11.1 در نظر میگیریم.

طبیعتا ارتفاع عطف همان ارتفاع جلد است (در مثال بالا 250 میلیمتر).

نکته مهم: برای چاپ افست باید تعداد صفحه مضرب 8 باشد. در همین مثال 246 صفحه مضرب 8 نیست. 246 را بر 8 تقسیم کنید. حاصل 30.75 است. رو به بالا رند کنید، برابر 31 می شود. 31 را ضربدر 8 کنید. 248 می شود. پس محاسبات عطف برای چاپ افست را با عدد 248 باید انجام بدهید.

سومین قدم: آغاز طراحی
آغاز طراحی با باز کردن یک فایل جدید در فتوشاپ است. اما ابعاد فایل را چگونه انتخاب کنیم؟ عرض فایل برابر است با دو برابر عرض روی جلد باضافه عرض عطف. البته عرض جلد اندازه باضافه برش را باید محاسبه کنید. بنابراین برای کتاب وزیری با عطف 30 میلیمتر، عرض فایل برابر 175 ضربدر 2 باضافه 30، مساوی 380 میلیمتر می شود. ارتفاع فایل هم 250 میلیمتر می شود که سایز جلد باضافه حاشیه برش ها است.

فایل را 300
dpi با رنگ CMYK ایجاد کنید. دقت کنید که رزولوشن نقطه بر اینچ 300 باید باشد نه نقطه بر سانتیمتر.



فایل را همیشه با نام شبیه پی دی اف کتاب ذخیره کنید تا در آینده سریعا در دسترس شما باشد.

چهارمین قدم: تعریف خطوط راهنما Guide Lines
برای تعریف خطوط راهنما اول یک خط راهنما عمودی در وسط صفحه بیندازید. این خط مرکز عطف کتاب خواهد بود.

سپس یک فایل جدید با طول و عرض عطف (برای مثال برای وزیری با عطف 30 میلیمتر، 30 در 250 میلیمتر) ایجاد کنید. در فایل،  رنگی غیر از سفید بریزید. کل فایل را انتخاب و کپی کنید و در فایل جلد، آنرا اضافه کنید. دو سمت آنرا خط راهنما بیندازید. فتوشاپ عطف را در وسط فایل جلد کپی کرده و نباید آنرا جابجا کنید.



سپس یک فایل جدید یا طول و عرض 5 میلیمتر ایجاد کنید. در فایل، رنگی غیر از سفید بریزید. کل فایل را انتخاب و کپی کنید و در فایل جلد، آنرا کپی کنید. لایه را بالا سمت چپ ببرید و دو سمت داخلی آنرا خط راهنما بیندازید. لایه را پایین سمت راست ببرید و دو سمت داخلی آنرا خط راهنما بیندازید.  این 4 خط، خطوط برش هستند و هرچه در آن باشد پس از صحافی دور ریخته میشود. فاصله نوشته ها و تصاویر را از این خطوط حداقل 1.5 تا 2.5 سانتیمتر تعریف کنید.



از لبه سمت چپ  خط برش تا لبه سمت چپ عطف را انتخاب کنید. یک خط راهنما وسط آن بیندازید. در کتاب فارسی این خط مرکز روی جلد شماست. از لبه سمت راست خط برش تا لبه سمت راست عطف را انتخاب کنید. یک خط راهنما وسط آن بیندازید. در کتاب فارسی این خط مرکز پشت جلد شماست. در کتاب انگیسی فقط جای پشت و روی جلد عوض می‌شود.



دو لایه عطف و برش را خاموش کنید. تا انتهای کار به هیچ‌وجه این خطوط راهنما را تغییر ندهید.

چند نکته مهم
- لایه‌های عطف، روی جلد و پشت جلد را در سه گروه مجزا بریزید تا زمان ادیت سریع‌تر آنها را پیدا کنید.
- متن عطف از بالای کتاب رو به پایین خوانده می‌شود.
- برای پشت جلد و روی جلد حداقل 1.5 تا 2.5 سانتیمتر فضای بدون نوشته و عکس بگذارید تا جلد زیباتر دیده شود.
- نوشته روی جلد و پشت جلد و عطف را ترجیحا در یک راستا قرار دهید.
- سایز فونت عطف را بگونه‌ای انتخاب کنید که حداکثر نیمی از عرض عطف را بپوشاند.  مرکز متن عطف باید در مرکز عطف قرار گیرد.

نمونه‌ای از لی‌اوت جلد بصورت زیر است که طبیعتا با سلیقه طراح قابل تغییر است. خط زرد نشان دهنده خطوط برش پس از صحافی است. دقت کنید که "نام کتاب" وسط حد فاصل لبه قرمز عطف است تا خط زرد برش سمت چپ (فلش‌های آبی را نگاه کنید). اگر نام کتاب را وسط کل رنگ سبز سمت چپ عطف قرار دهید، پس از برش وسط نخواهد بود و 2.5 میلیمتر به سمت لبه‌ی کتاب کشانده می‌شود.



نمای نهایی کتاب بدین صورت خواهد بود (پس از برش از روی خطوط زرد):



 

سوال‌های خود را می‌توانید در بخش "درباره چاپ از ما بپرسید" مطرح کنید
در کوتاه‌ترین زمان پاسخ‌گوی شما خواهیم بود
ذکر مطالب آموزشی این سایت بدون آدرس‌دهی کامل سایت اکیدا ممنوع است
www.chap-emruz.com © Sep 2016